Saturday, May 24, 2014

HITAM BAWAH MATAHITAM BAWAH MATA

SMS/WHATSAPP 01112944724
 
Lingkaran hitam bawah mata adalah perkara yang biasa berlaku. Walaubagaimanapun kehadirannya sedikit sebanyak memberikan kesan negatif kepada sesetengah individu. Ia disebabkan beberapa faktor seperti penuaan, keturunan, alahan, resdung, kurang tidur, kekurangan zat besi atau vitamin, hormon tiroid, stress dan juga masalah pada kelenjar adrenal.
Apabila usia semakin meningkat, penghasilan kolagen agak perlahan dan kulit di bawah mata kian menipis. Lemak di bawah kulit akan berkurang dan salur-salur darah akan jelas kelihatan di bawah kulit. Inilah penyebab kenapa terjadinya lingkaran hitam disebabkan faktor penuaan.

Nutrisi sememangnya memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan membuatkannya sentiasa sihat dan bersinar. Antara khasiat terbabit diperoleh daripada makanan yang kaya dengan vitamin A, C dan E serta zink.

Semua nutrisi berkenaan mampu mengatasi dan mengurangkan masalah biasa dialami mata sehingga 35 peratus. Oleh itu, pastikan diri mendapat diet seimbang dan jumlah antioksidan secukupnya melalui pemakanan yang sihat.


Antara makanan yang banyak menyumbang kepada kesihatan mata adalah buah-buahan yang kaya dengan vitamin C seperti oren, mempelam dan strawberi serta sayuran termasuk lobak merah dan bayam.


Cara untuk mengurangkan lingkaran hitam bawah mata?
1.      Pastikan anda mengambil vitamin dan zat besi secukupnya.
2.      Diet yang seimbang
3.      Pemakaian krim pelindung matahari yang memberi perlindungan kepada sinaran UVA dan UVB dan SPF 30.
4.      Pastikan mendapat tidur yang mencukupi iaitu 7-9 jam.
5.      Mengurangkan pengambilan garam di dalam makanan.
6.      Elakkan merokok dan meminum arak.
7.      Sekiranya ada penyakit alahan seperti resdung, hendaklah mendapat rawatan dengan segera untuk mengelakkan kulit bawah mata menjadi lebih sembap dan gelap.
8.      Rawatan penggelupasan kulit (chemical peeling) juga boleh membantu mengurangkan warna gelap di bawah mata.
9.      Rawatan suntikan menggunakan cecair khas (filler) juga boleh membantu masalah gelap di bawah mata.
10.  Terdapat juga krim khas yang berkesan untuk mengurangkan kesan hitam dan sembap pada bawah mata. Krim tersebut hendaklah mengandungi beberapa bahan seperti “peptide”  untuk membantu masalah kulit gelap dan sembap bawah mata.

Di sini, saya perkenalkan produk terbaru yang berkesan untuk masalah gelap bawah mata dan juga mata sembap iaitu:

 

 REJUVENATING PEPTIDE EYE SERUM
Mengandungi bahan untuk mengelakkan proses penuaan kulit di sekitar mata. Ia juga membantu mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di sekeliling mata, mengurangkan sembap pada mata dan juga berkesan mengurangkan tanda-tanda kehitaman di bawah mata.

No comments:

Post a Comment