Wednesday, June 3, 2009

MERANGSANG KEPINTARAN BAYI ANDA

SETIAP ibu bapa sememangnya mahu memberikan yang terbaik untuk bayi mereka dengan harapan anak yang lahir menjadi seorang insan yang bijak, sihat dan cemerlang.
Dan dengan impian tersebut juga, sejak dalam kandungan lagi, bayi dirangsang dengan bunyi-bunyian seperti bacaan ayat suci al-Quran ataupun alunan muzik.
Segala inisiatif yang boleh dimanfaat untuk perkembangan bayi akan diusahakan oleh ibu bapa selagi termampu.

Tidak memadai dengan itu, pada peringkat awal kehamilan lagi, si ibu mula mengambil pelbagai makanan tambahan semata-mata untuk memastikan perkembangan otak bayi ke tahap maksimum.

Apabila bayi lahir ke dunia, pelbagai pendedahan pula diberikan termasuklah dengan membeli barangan permainan untuk meneroka kreativiti anak tersebut.

Para pakar pendidikan awal kanak-kanak juga bersetuju bahawa usia enam tahun pertama adalah masa terbaik untuk mereka menerima pelbagai pengetahuan.
Justeru tidak hairanlah apabila sebilangan kita pernah mendengar mengenai kanak-kanak berusia enam tahun boleh bertutur lebih daripada lima bahasa.

Perkara ini turut diakui oleh, pengasas bersama Institutes for The Achievement of Human Potential (IAHP), Glenn Doman, ketika mengendalikan bengkel Bagaimana untuk Menggandakan Kepintaran Bayi Anda (How to multiply your child intelligents) di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menurut Doman, melambakkan anak-anak dengan ratusan barang permainan bukanlah satu cara yang baik untuk menjadikan mereka pintar.
"Bila ibu bapa memahami tentang perkembangan otak bayi dan menyedari bahawa pembelajaran adalah proses semula jadi dan menyeronokkan, mereka boleh menjadi guru paling baik untuk anak-anak mereka.

"Apa sahaja yang dilakukan oleh ibu bapa mudah ditiru dan dicontohi anak, jadi ibu bapa perlu tahu setiap bayi yang lahir mempunyai potensi yang besar.
"Bayi lebih suka belajar daripada melakukan perkara lain. Bayi boleh diajar apa sahaja yang dibawakan kepada mereka dengan cara yang jujur, berdasarkan fakta dan menyeronokkan," kata Doman ketika sesi soal jawab pada bengkel tersebut.

Bengkel tersebut bertujuan untuk mengajar ibu bapa tentang perkembangan otak, pertumbuhan fizikal dan pembangunan anak sejak lahir hingga berusia enam tahun.
Ibu bapa turut diberi pendedahan mengenai bagaimana untuk menilai dan memperkayakan perkembangan awal bayi mereka sebaik dilahirkan.

"Melalui teknik pendidikan yang betul ibu bapa sebenarnya bukan saja boleh mengajar sendiri anak mereka membaca atau belajar bahasa asing, malah belajar segala-galanya termasuk matematik dan muzik," katanya yang juga penulis dan penerbit buku bertajuk What to Do About Your Brain-Injured Child.

Buku panduan tersebut menerangkan tentang idea-idea dan teknik yang digunakan oleh IAHP dalam menyamakan kepintaran kanak-kanak yang mengalami kecederaan otak dengan kanak-kanak normal.

Menerusi kajiannya, Doman percaya bahawa disebabkan pembangunan neurologi kanak-kanak yang mengalami kecederaan otak boleh dipercepat, perkara yang sama boleh dilakukan kepada kanak-kanak yang normal.
"Pusat pembelajaran dan pembangunan kanak-kanak kami akan menjadi laluan bagi ibu bapa untuk membimbing kanak-kanak mereka untuk mencapai potensi fizikal mereka," tambah beliau

No comments:

Post a Comment